fbpx
17. veljače 2023.
Lokalne aktivnosti

Otvoren Muzej bećarca u Pleternici

Zastupnik Karlo Ressler, na poziv gradonačelnice Pleternice Marije Šarić i županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić, sudjelovao je na svečanom otvaranju Muzeja bećarca u Pleternici. Muzej bećarca svečano je otvoren simboličnim podizanjem zastave i ‘Odom radosti’ odsviranom na tamburama. 

Na svečanom otvaranju, uz domaćine, sudjelovali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić te ostali predstavnici lokalnih vlasti.

 

Nakon što je dovršena izgradnja Trga bećarca, kojeg je zastupnik Ressler posjetio 2021. godine u sklopu podrške na lokalnim izborima za županicu Jozić i gradonačelnicu Šarić, Grad Pleternica je zahvaljujući uspješnom povlačenju sredstava iz fondova Europske unije zaokružila ovaj prostor s Muzejom bećarca. Podsjetimo, bećarac je prije 12 godina uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, a predstavlja veselje i kreativnost Slavonaca i slavonskog kraja. 

“Kao vedra i duhovita tradicijska baština Slavonije, Baranje i Srijema, bećarac je dobio svoj muzej u Pleternici. Jedinstvenu priču o običajima i životu slavonskog kraja prezentira na nov i suvremen način. Čestitam gradonačelnici Pleternice Mariji Šarić i županici Požeško-slavonske županije Antoniji Jozić”, izjavio je zastupnik Ressler.