fbpx
03. prosinac 2020.
Europski parlament

Ostaje 85% EU sufinanciranja

Pregovarači Europskog parlamenta i država članica Europske unije postigli su dogovor o novim pravilima korištenja kohezijske politike. Nova pravila dio su modernizacije europske kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027., a u okviru kohezijske politike i dalje se ulaže u sve regije, prema klasičnoj osnovi u tri kategorije (manje razvijene, tranzicijske i razvijenije regije). 

Zastupnik Karlo Ressler, izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za proračun za 2021. i član Odbora za proračune (BUDG) istaknuo je važnost europskih fondova koji su za mnoge zemlje, posebice one koje su posljednje pristupile Europskoj uniji poput Hrvatske, pokretač razvoja. Kohezijska politika glavna je ulagačka politika Europske unije i jedan od najkonkretnijih izraza europske solidarnosti. 

“Nakon dvije godine teških pregovora, konačno je postignut dogovor o novim pravilima korištenja kohezijske politike! Iako je početkom ovog saziva Europskog parlamenta to izgledalo vrlo neizvjesno, projekti u Hrvatskoj moći će se i dalje sufinancirati s 85 posto europskih sredstava. To je bio ključan prioritet zastupnika iz redova HDZ-a jer bi manji udio ugrozio razvoj najpotrebitijih dijelova Hrvatske”, istaknuo je Ressler.