fbpx
06. svibanj 2022.

Okrugli stol u Europskom parlamentu povodom 100 godina rođenja Tuđmana – Hrvatski povratak Europi

Hrvatska delegacija Europske pučke stranke organizirala je danas u Europskom parlamentu u Strasbourgu okrugli stol povodom 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, pod nazivom „Franjo Tuđman – hrvatski povratak Europi“

Uoči sljedećeg tjedna kada Hrvatska demokratska zajednica nizom aktivnosti obilježava stotu obljetnicu rođenja Franje Tuđmana, skup u Europskom parlamentu u Strasbourgu, simboličkom središtu ujedinjene Europe, podsjetio je na doprinos prvog hrvatskog predsjednika u stvaranju neovisne, slobodne i europske Hrvatske.

Franjo Tuđman je dobro razumio da Hrvatska civilizacijski pripada Europi i da nam je mjesto u obitelji slobodnih europskih naroda, ali i još važnije – znao je to ostvariti uključivom, odlučnom i odgovornom politikom. Klub zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu zato je ovom raspravom želio europskim kolegama dodatno predstaviti uspješnu politiku prvog hrvatskog predsjednika, koja je u iznimno teškim uvjetima agresije vojno nadmoćne sile, uspjela izboriti neovisnost, međunarodno priznanje, obraniti i osloboditi zemlju, ali i vratiti je u krug slobodnih europskih nacija.

Na okruglom stolu su sudjelovali Zdravka Bušić, potpredsjednica Hrvatske demokratske zajednice, Bernd Posselt, bivši izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, Tihomir Vinković, dugogodišnji vanjskopolitički novinar i Tuđmanov glasnogovornik, kao i povjesničari Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Ana Holjevac Tuković iz Nacionalnog memorijalnog centra Domovinskog rata.

Raspravi su se pridružili i europski zastupnici iz različitih država članica, ističući velik i težak put koji je hrvatski narod prošao u borbi za slobodu i mir, koju je predvodio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Središnji događaj svečanog obilježavanja 100-te obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana održat će se u subotu 14. lipnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.