fbpx
22. svibanj 2023.
Lokalne aktivnosti

Okrugli stol ‘Parlamentarna diplomacija’ u Hrvatskom saboru

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na okruglom stolu ‘Parlamentarna diplomacija – ciljevi i praksa’ održanom u Hrvatskom saboru u organizaciji Odbora za vanjsku politiku i Hrvatskog diplomatskog kluba. 

Okrugli stol otvorili su predsjednik Odbora za vanjsku politiku i saborski zastupnik Gari Cappelli te predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Emilio Marin, a okupljenima su se obratili potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Ivana Posavec Krivec te predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić

Zastupnik Karlo Ressler istaknuo je kako je Europski parlament u nekoliko posljednjih desetljeća preuzeo sve veću ulogu zagovornika jačanja temeljnih sloboda, demokracije i vladavine prava unutar Europe, ali i diljem svijeta. Također, u kontekstu Hrvatske, zastupnik je naglasio kako smo 2013. godine označili povratak mjestu gdje povijesno i kulturno pripadamo, uz zaokruživanje procesa početkom ove godine kada smo postali samo jedna od 15 država koje su istovremeno članice Europske unije, NATO saveza, Schengena i eurozone.

“U vrijeme povratka rata na europski kontinent, uz još svježe i vidljive posljedice pandemije, ali i nacionalni izazov – potres u Zagrebu i na Banovini, jasno je da naše članstvo u Europskoj uniji za sobom nosi dodatnu stabilnost, sigurnost i prosperitet.  Hrvatska po prvi put u dugo vremena razgovara, pregovara i dogovara s europskim državama, i onim većim, i onim manjim te se odmiče se od europske periferije. Hrvatska živi, radi i djeluje u Europi. Hrvatska je relevantnija no što je ikad bila u svojoj povijesti u ijednoj državnoj ili geopolitičkoj zajednici”, rekao je Ressler.