fbpx
15. prosinac 2021.
Europski parlament

Odobreno 320 milijuna eura pomoći Hrvatskoj

Zastupnici u Europskom parlamentu odobrili su Izvješće o prijedlogu Europskog parlamenta i Vijeća o mobilizaciji Fonda solidarnosti radi pružanja pomoći Hrvatskoj u iznosu od 320 milijuna eura za sanaciju štete uzrokovane razornim potresom koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju i okolicu krajem 2020. i početkom 2021. godine.

Zastupnik Karlo Ressler, koji je na Izvješću radio u svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta, zahvalio je zastupnicima na širokoj podršci za financijsku omotnicu u iznosu od 320 milijuna eura, uključujući predujam od 41,3 milijuna eura koji je već isplaćen.

“Osiguravanje sredstava za sanaciju katastrofalnih potresa u Hrvatskoj je tema koja mi je, jasno, emotivnija od drugih u Europskom parlamentu. Kao izvjestitelj, inzistirao sam na što učinkovitijoj proceduri unutar Parlamenta kako bi svih 320 milijuna eura što prije bilo na raspolaganju za sanaciju šteta prouzročenih potresima. Ovo, jasno, ne pokriva cijelu štetu i ne završava taj proces, ali će svakako doprinijeti složenoj i dugotrajnoj obnovi, kao i revitalizaciji potresom pogođenih područja”, poručio je Ressler.