fbpx
29. listopad 2020.
Europski parlament

Odbor za proračun o mobilizaciji Fonda solidarnosti za posljedice potresa u Zagrebu

Zastupnik Ressler (EPP/HDZ) je podržao prijedlog mobilizacije bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za posljedice potrese u Zagrebu i okolici u iznosu od 683,7 milijuna eura, o čemu se raspravljalo na Odboru za proračune (BUDG) u srijedu 28. listopada. 

To je iznos koji je Europska komisija predložila početkom listopada, a koja se trebaju iskoristiti za sanaciju posljedica razornog potresa koji je početkom proljeća pogodio Zagreb i okolicu. Navedena mobilizacija omogućit će se izmjenom nacrta proračuna za 2020. godinu o kojoj će se glasovati istodobno, a koja bi trebala omogućiti da se navedena financijska sredstva što brže počnu koristiti za obnovu stradalih objekata. 

“Hrvatska je već ljetos zaprimila prvu isplatu od ukupnog iznosa iz Fonda solidarnosti na koju je imala pravo, rekordni predujam u visini od 88,9 milijuna eura od ukupne alokacije koja je određena na temelju procijenjene štete. 684 milijuna eura Europskog fonda solidarnosti neće moći u cijelosti financirati revitalizaciju, ali će biti važan dio u dugotrajnoj obnovi najteže pogođenih dijelova Grada i vrijedna pomoć nacionalnim i lokalnim sredstvima.”, istaknuo je Ressler.

Europski parlament je na izvanrednoj plenarnoj sjednici u ožujku omogućio dobivanje financijske pomoći iz Fonda solidarnosti i za borbu protiv pandemije COVID-19. Sukladno tome, trebala bi se osigurati dodatna sredstva za sedam država članica, među kojima je i Hrvatska,  u iznosu od 132,7 milijuna eura za posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19.

Podsjetimo kako je zastupnik Ressler radio na reviziji ovog fonda kao izvjestitelj za mišljenje o funkcioniranju Fonda solidarnosti u trenutku kada se mogućnost njegovog korištenja značajno proširila. Izvješće na kojem je radio imalo je za cilj revidirati i unaprijediti njegovu primjenu kroz pružanje izravne i bespovratne pomoći državi koja se suočava s nepogodama. Također, iznesen je i prijedlog da se iznos Fonda udvostruči, točnije, podigne na otprilike milijardu eura godišnje.