fbpx
05. travanj 2023.
Lokalne aktivnosti

Obilazak pogona Nexe Grupe u Našicama

Zastupnik Karlo Ressler, zajedno s gradonačelnikom Našica Krešimirom Kašubom, posjetio je tvornicu cementa NEXE-a u Našicama, najveće tvrtke vodećeg regionalnog proizvođača građevinskog materijala NEXE Grupe, kako bi se detaljnije upoznali s jednom od najvećih planiranih investicija u industriju u Republici Hrvatskoj – projektom CO2NTESSA. Tom prilikom zastupnik Ressler susreo se sa zamjenikom predsjednika Uprave i članom Uprave za proizvodnju i tehnologiju Stjepanom Ergovićem, članom Uprave za strategiju i razvoj Ivanom ml. Ergovićem, članicom Uprave za financije Ivanom Čehulić, direktorom za strategiju i razvoj poslovanja Davorom Blažekom i direktorom Sektora za investicije Markom Umiljanovićem.

Projektom ‘CO2NTESSA’ između Nexe-a i međunarodnog partnera Thyssenkrupp Grupe, njemačkog konglomerata za industrijsko inženjerstvo i proizvodnju čelika, nastoji se uhvatiti tranzicija u energetski učinkovito i zeleno poslovanje. Vrijednost projekta iznosi 400 milijuna eura, što ga čini jednim od najvećih planiranih projekata u industriji u Hrvatskoj, koji ujedno predstavlja i prvo on-shore skladištenje CO2 u Europi. CO2NTESSA, koji će biti ogledni projekt u Europi i svijetu jer uključuje primjenu tehnologije koja će u potpunosti eliminirati emisije CO₂ u proizvodnji klinkera, prijavljen je na Inovacijski fond EU. Taj je fond stvoren kako bi pomogao poduzećima da ulažu u čistu energiju i industriju s ciljem poticanja gospodarskog rasta, stvaranja lokalnih radnih mjesta za budućnost te podržavanja prijelaza na klimatsku neutralnost, a rezultati evaluacije prijavljenih projekata očekuju se sredinom srpnja 2023. godine.

„Projekt CO2NTESSA je primjer kako bi zelena tranzicija trebala funkcionirati ne samo na razini Hrvatske, nego cijele Europske unije, s brzim prihvaćanjem novih tehnologija i inovativnih metoda koja će uspjeti dekarbonizirati ovu industriju koja danas, na europskoj razini, proizvodi oko 4 posto CO2 emisija. Činjenica je kako je bez te sirovine i bez cementa nemoguće zamisliti nove mostove, ceste, bolnice, škole”, izjavio je prilikom posjeta zastupnik Ressler

Nakon uvodnog sastanka, uslijedio je obilazak proizvodnog pogona Nexe-a u Našicama, gdje su članovi Uprave upoznali zastupnika Resslera s proizvodnjom cementa na ovom području, kao i o budućim projektima koje Nexe Grupa planira provoditi na ovom području Europe.