fbpx
09. ožujak 2021.
Europski parlament

O ubrzavanju digitalizacije na plenarnoj sjednici

Zastupnik Karlo Ressler održao je govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu na temu postupanja s obzirom na gospodarski učinak pandemije bolesti COVID-19 usmjeravanjem na ulaganja, konkurentnost i vještine. Godinu dana od pojave koronavirusa u Europi postoji značajan zamor u praćenju pandemije, iako je očito da su zdravstvene, gospodarske i društvene posljedice puno veće u odnosu na projekcije objavljene na samome početku.

“Zatvoreni su milijuni obrta i poduzeća, a milijuni obitelji diljem Europe strepe pred neizvjesnom budućnošću. Još jednom posebno su pogođeni mladi, koji zaslužuju snažnu podršku cijeloga društva. Još uvijek je nemoguće predvidjeti trajanje pandemije, brzinu oporavka, budućnost gospodarstva i turizma, kao i sve ostale društvene posljedice, ali je sasvim jasno da je ova kriza prekretnica za Europu i svijet”, istaknuo je Ressler.

Gospodarski i društveni oporavak, nakon krize bez presedana, neće biti moguć bez digitalne i zelene tranzicije. Brzina oporavka Europske unije, kao i Hrvatske, ovisit će o kvaliteti i brzini digitalnih promjena jer digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže u odnosu na ostatak gospodarstva. 

“Trend digitalizacije javnog i privatnog života bio je prisutan i ranije, ali pandemija ga je dramatično ubrzala. Zato je ključno kvalitetno i odgovorno iskoristiti europska sredstva na raspolaganju. Za povećanje transparentnosti i učinkovitosti javnih usluga, za konkurentnost i poduzetnost privatnog sektora, ali i za podizanje digitalne pismenosti i vještina kod svih generacija, kako nitko ne bi bio isključen ili marginaliziran u novom, digitalnom, post-pandemijskom društvu koje se trenutno oblikuje”, zaključio je Ressler.