fbpx
07. prosinac 2023.
Europski parlament

O prijedlozima promjena Ugovora

Komentar Kluba zastupnika HDZ/EPP u Europskom parlamentu na glasovanje o promjenama Ugovora Europske unije

Nema nikakve dileme da se Europska unija mora nastaviti prilagođavati i postati spremnija na nove geopolitičke realnosti. Prijedlozi promjena Ugovora o kojima se danas glasovalo u Europskom parlamentu to neće ostvariti. Upravo suprotno, oslabili bi legitimitet pri donošenju odluka, narušavajući pritom odnose među državama članicama.

Promjene temeljnih akata Europske unije kroz više od 250 amandmana imaju intenciju transformirati samu institucionalnu narav Europske unije, zbog čega bi imali dalekosežne posljedice i za položaj Hrvatske u Europi. Značajno bi oslabili institucionalni položaj manjih država članica unutar Europske unije. Predlaže se gubitak prava veta za vanjske poslove i smanjenje prava država članica pri poreznoj politici i utvrđivanju višegodišnjeg europskog proračuna. Traži se i ukidanje zajamčenog mjesta za hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji.

Istodobno, promjene ne bi poboljšale spremnost Europe da se suoči s ključnim izazovima. U pozadini prijedloga leži naivno uvjerenje da bi mogućnost preglasavanja u ključnim strateškim pitanjima dovelo do većeg jedinstva Europe. Lako je za pretpostaviti da bi se dogodilo upravo suprotno. Pravo veta predstavlja krajnju mjeru za strateški važne odluke i jedan je od najsnažnijih alata zaštite nacionalnih interesa, što države članice upućuje jedne na druge.

Zbog toga je neshvatljivo da bilo koji hrvatski zastupnik podrži takve centralističke tendencije. Skandalozno je u jednom od ključnih glasovanja mandata staviti vlastitu ideološku afilijaciju ispred očitih nacionalnih i strateških interesa Hrvatske.