fbpx
08. rujan 2022.
Europski parlament

O digitalnom razvoju Slavonije u Europskom parlamentu

U Europskom parlamentu u Bruxellesu održana je konferencija ‘Digitalna transformacija Slavonije, Hrvatske i Europe’, na kojoj su sudjelovali predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, znanstvene zajednice i osječke IT industrije, koja postaje sve prepoznatija i izvan granica Hrvatske. 

Uz zastupnika Resslera, kao domaćina gostima iz Osječko-baranjske županije, na konferenciji su sudjelovali vijećnik u Skupštini Osječko-baranjske županije i suorganizator Vinko Kuduz, pročelnica osječkog Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević, dekan FERIT-a Tomislav Matić, dekan Pravnog fakulteta u Osijeku Tunjica Petrašević, prodekanica za poslovanje i razvoj Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Lesinger te Filip Rašković iz A1 Hrvatska. Također, na konferenciji su sudjelovali predstavnici IT industrije s područja Osječko-baranjske županije, tvrtke Orqa, Beos, Bamboo Lab, Barrage i Recupero.

Zastupnik Ressler je istaknuo kako je digitalni razvoj daleko više od čistog tehničkog pitanja u vremenu u kojem danas živimo, kao i da IT industrija u Osječko-baranjskoj županiji raste, razvija se i mijenja društvenu dinamiku Slavonije. “Glavna poruka konferencije o digitalnoj transformaciji je jasna: Slavonija, Hrvatska i Europa krajem ovog desetljeća neće biti ni blizu isti kao što su danas. U stalnoj utrci i razvoju najsuvremenijih tehnologija nitko nikoga neće čekati. Moramo razmišljati strateški, inteligentno digitalizirati gospodarstvo, poljoprivredu i društvo te podržati uspješne digitalne priče”, rekao je Ressler.

Vijećnik Kuduz naglasio je važnost bržeg digitalnog razvoja u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uz isticanje Osijeka i Osječko-baranjske županije kao sinonima za uspješnog u korištenju novih tehnologija i inovacija. Također, svoje izlaganje na konferenciji usmjerio je prema pametnim gradovima, koji danas pružaju visoku kvalitetu života, rada i obrazovanja svojim stanovnicima, uz snažan gospodarski rast.

“Orqa je etablirana i brzorastuća tehnološka tvrtka sa sjedištem u Osijeku, koja je u nepune četiri godine poslovanja uspjela postati globalni lider na području tehnologije pogleda iz prvog lica (FPV) i udaljene stvarnosti. Dokazujemo kako se iz Osijeka i Slavonije može krerati globalno uspješna i konkurentna tvrtka, kao i da Hrvatska ima prednosti u odnosu na ostatak svijeta, bez obzira na izazove današnjice”, rekao je Tomislav Krolo, operativni direktor tvrtke Orqa.