fbpx
28. ožujak 2023.
Europski parlament

Novi paket zakona protiv pranja novca

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), kao član najužeg pregovaračkog tima Europske pučke stranke za novi paket zakona protiv pranja novca i financiranja terorizma, podržao je uvođenje većih nadzornih mehanizama u svijetlu ruske invazije na Ukrajinu i sankcioniranja ruskih oligarha bliskih Putinovom režimu. 

U pregovorima na novoj direktivi protiv pranja novca i financiranja terorizma unutar Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, zastupnik Ressler branio je EPP poziciju da novi zakonodavni paket ne smije obuhvaćati svakodnevno financijsko ophođenje građana, već mora biti usmjeren na praćenje prljavog novca i nezakonitih transakcija. 

„Glavni cilj EPP grupe je stvoriti jasne i harmonizirane mjere za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma koje će u konačnici doprinijeti sigurnijoj i transparentnijoj Europi.“

Umjesto nepotrebnih, velikih financijskih ulaganja u kreiranje novih sustava za dijeljenje informacija u području pranja novca, EPP želi povećati međudržavnu suradnju u dijeljenju informacija kroz već postojeće sustave, u čemu bi nadzor Europske unije trebao značajno pomoći.

Ressler je istaknuo kako je pregovarački proces unutar Europskog parlamenta bio zahtjevan, pretežito po pitanju balansiranja interesa između zakonodavnog opsega borbe protiv pranja novca i zaštite osobnih podataka, gdje se borio protiv proširivanja pristupa osobnim podacima široj javnosti.

„Borba protiv pranja novca i financiranja terorizma ne smije nailaziti na velike administrativne prepreke, no zaštita osobnih podataka pritom isto ne smije biti zanemarena.“

Usuglašavanjem Europskog parlamenta oko novog paketa zakona protiv pranja novca se EU stavlja korak bliže ka kreiranju nadzorne agencije za praćenje prljavog novca i jedinstvenog pravilnika za zemlje članice. Time bi se trebale pojednostaviti zaštitne mjere EU-a protiv nezakonitih financijera i znatno olakšati administrativne procedure bankama, ali i kripto tvrtkama. 

Zakonodavni pregovori između Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije trebali bi započeti sljedećeg mjeseca u Bruxellesu.