fbpx
07. listopad 2021.
Lokalne aktivnosti

Novi europski Bauhaus u Hrvatskoj

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na konferenciji o Novom europskom Bauhausu u sklopu međunarodnog sajma kulture građenja i održivog razvoja ArhiBau 2021. 

Međunarodni sajam graditeljstva je uz prateću stručnu konferenciju u zagrebačkoj Areni okupio preko 100 stručnjaka, izlagača i predavača iz građevinskog sektora koji su razmijenili mišljenja o budućnosti održive gradnje i trendova u tom sektoru u Europi. 

Ressler je predstavio inicijativu Europske komisije usmjerenu na povezivanje dizajna i ekologije radi kvalitetne preobrazbe životnih prostora. „Novi europski Bauhaus treba povezati dobar dizajn, održivost, zaštitu okoliša, inovativnost i kreativnost. Ideja je postaviti nove estetske i funkcionalne standarde kulture življenja u skladu s prirodom“, istaknuo je zastupnik Ressler

Novi europski Bauhaus je nova inicijativa Europske komisije s ciljem promoviranja gradnje održivog, funkcionalnog, povoljnog, a estetski atraktivnog životnog prostora, kao i transformacije dotadašnjeg stila života involvirajući različite struke. Inicijativa će se za razdoblje 2021.-2022. financirati s oko 85 milijuna eura iz različitih EU programa (Obzor Europa, LIFE), kao i Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na konferenciji su još sudjelovali potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i poseban savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bojan Linardić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.