fbpx
26. listopad 2020.
Europski parlament

Nova generacija programa “Škola ambasador Europskog parlamenta”

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na uvodnom seminaru za Škole ambasadore Europskog parlamenta u školskoj godini 2020./2021. Uz profesore mentore gimnazija i strukovnih škola koje djeluju u ovom programu, na seminaru su sudjelovali HDZ/EPP zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Željana Zovko, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić, predstavnici Foruma za slobodu odgoja, UNICEF-a Hrvatska, te Agencije za mobilnost i programe Europske unije.  

U sklopu izlaganja, zastupnik Ressler je istaknuo kako će gospodarska kriza izazvana pandemijom COVID-19 dugoročno najviše pogoditi generaciju koja tek ulazi na tržište rada. 

“Tijekom prošle financijske krize vidjeli smo da su mladi bili natprosječno zahvaćeni posljedicama pa su tako imali problema sa zapošljavanjem, malim plaćama, osamostaljivanjem i zasnivanjem obitelji. I ova će kriza u gospodarskom i društvenom smislu biti najteža upravo za mlade“, rekao je Ressler.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se u svim državama članicama, pa tako i Hrvatskoj, od 2016. godine, kako bi se učenici upoznali s europskom parlamentarnom demokracijom, institucijama Europske unije, ali i s pravima i obavezama europskih građana. U programu sudjeluje 56 gimnazija i strukovnih škola iz Bjelovara, Blata na Korčuli, Čakovca, Daruvara, Delnica, Donjeg Miholjca,  Dubrovnika, Gospića, Imotskog, Kaštel Štafilića, Knina, Konjščine, Koprivnice, Krapine, Krka, Metkovića, Novske, Ogulina, Opatije, Orahovice, Osijeka, Pakraca, Petrinje, Pitomače, Poreča, Požege, Pule, Rijeke, Raba, Rovinja, Slavonskog Broda, Splita, Supetra, Varaždina, Vele Luke, Velike Gorice, Vinkovaca, Vukovara, Zadra, Zagreba.