fbpx
17. prosinac 2020.
Europski parlament

Nova europska strategija za mala i srednja poduzeća

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o novoj strategiji za europska mala i srednja poduzeća na posljednjoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici. Mala i srednja poduzeća ključna su za gospodarstvo Europske unije te čine više od 99 posto europskih tvrtki i dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru. Poboljšanje konkurentnosti ovakvih poduzeća bio je jedan od 11 tematskih ciljeva kohezijske politike u prošlom Višegodišnjem financijskom okviru, uz snažnu podršku i kroz druge tematske ciljeve, poput istraživanja i inovacija, niskougljičnog gospodarstva te informacijske, odnosno komunikacijske tehnologije. 

Unutar novog Višegodišnjeg financijskog okvira, potvrđenog na ovotjednoj plenarnoj sjednici od strane zastupnika, oslobođeno je milijardu eura za osiguranje likvidnosti za mala i srednja poduzeća, uz 100 milijardi eura za države članice Europske unije u obliku zajmova za pokrivanje troškova nacionalnih programa rada sa skraćenim radnim vremenom i za smanjenje nezaposlenosti. 

“Mala i srednja poduzeća moraju ostati motor europskog gospodarstva i razvoja. Njihov položaj nažalost je oslabljen uslijed globalne pandemije COVID-19. Podržao sam izvješće koje šalje jasan signal potpori malim i srednjim poduzećima te smanjenju birokratskih barijera”, istaknuo je zastupnik Karlo Ressler.