fbpx
07. siječanj 2020.
Europski parlament

Neotvaranje pregovora – strateška pogreška!

Zastupnik Ressler naglasio je na plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu važnost politike proširenja kao jedne od najuspješnijih politika Europske unije, koja je donijela stabilnost i razvoj u velik dio Europe.

Blokiranje početka europskih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije zbog političke klime velika je strateška pogreška koja dovodi u pitanje vjerodostojnost cijele Europske unije.

Odluka o neotvaranju pristupnih pregovora je štetna za Sjevernu Makedoniju, Albaniju, ostale države jugoistočne Europe, ali i za cijelu Europsku uniju te stvara stratešku pogrešku koja jača značaj drugih globalnih aktera.

Države koje žele postati članice moraju biti ocijenjene dosljedno i isključivo na temelju svojih rezultata, a ne ovisno o političkoj klimi u pojedinim državama članicama

navodi Ressler

Također, zastupnik Ressler reagirao je na govor slovenske zastupnice Tanje Fajon zbog izostanka podrške Hrvatskoj za pristup Schengenskom području, s obzirom na to da je Europska komisija dala zeleno svjetlo utemeljeno na objektivnim pokazateljima.