fbpx
24. rujan 2020.

Nema kompromisa oko zaštite naših granica

Komentar zastupnika Karla Resslera na predstavljeni prijedlog reforme europskog sustava migracija i azila za Slobodnu Dalmaciju.

Novi pristup migracijama mora biti beskompromisan prema krijumčarima ljudi koji profitiraju na tuđoj patnji, human prema onima koji trebaju našu pomoć i bježe od rata te odlučan u odvraćanju svih onih koji ne ispunjavaju uvjete za azil.“, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP), komentirajući danas predstavljen prijedlog reforme europskog sustava migracija i azila.

Stravične scene požara u najvećem migrantskom kampu Morija na grčkom otoku Lezbosu još jednom su pokazale da je nužno mijenjati europski pristup migracijama, središnjem društvenom pitanju moderne Europe.

Obrana od neutemeljenih napada

S obzirom da je zbog svog položaja Hrvatska među prvima na migracijskom udaru to ima velike posljedice i za našu zemlju jer uz još nekoliko država članica podnosimo najveći teret migracijskog pritiska. Zbog učinkovite zaštite granice i u Europskom parlamentu Hrvatska je bila meta žestokih napada zastupnika ljevice, čemu su se HDZ/EPP zastupnici redovito oštro suprotstavljali.

Odgovornost i solidarnost

Komentirajući novi prijedlog, zastupnik Ressler istaknuo je da je ohrabrujuće da se danas, za razliku od prije pet godina, štite i grčka i hrvatska granica, a i da danas u Europskoj uniji nema podrške za nezakonite, nekontrolirane i stihijske migracije.

„Suočavanje s teškim izazovom migracija ne smijemo odgađati. Stoga migracijama moramo pristupiti sveobuhvatno, bez improvizacija. Preduvjet svake migracijske politike treba biti učinkovita zaštita vanjskih granica. Imamo odgovornost građanima Hrvatske i svim Europljanima osigurati održivu i solidarnu migracijsku politiku, a sigurne granice njen su temelj”, zaključio je Karlo Ressler.