fbpx
15. rujan 2021.
Europski parlament

Neće uspjeti politikantski pokušaji sprječavanja hrvatskog ulaska u eurozonu

Klub HDZ/EPP u Europskom parlamentu komentirao je uspješne pripreme Hrvatske za uvođenje eura kao službene valute i kritizirao najave uključivanja pojedinih stranih kolega zastupnika u kampanju protiv ulaska Hrvatske u europodručje. 

Snažno podupiremo ulazak Hrvatske u europodručje i napore koje u tom smjeru poduzimaju Vlada i HNB jer je to hrvatski nacionalni interes. Referendum o pristupanju Europskoj uniji jasno je pokazao da hrvatski građani podržavaju europsko opredjeljenje Hrvatske, a Ugovor o pristupanju jasno je odredio i da Hrvatska sudjeluje u Ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Ulazak u eurozonu, kao i Schengensko područje, donijet će opipljive koristi svim hrvatskim građanima. Iskustva drugih država članica pokazuju da uvođenjem eura raste životni standard građana. Uvođenje eura uklanja transakcijske troškove, poboljšava kreditni rejting, smanjuje kamatne stope i olakšava izvoz. Očekujući značajno olakšavanje poslovanja, upravo izvoznici snažno podržavaju uvođenje eura. 

Baš zato čude neargumentirane teze koje dolaze s krajnje desnog dijela političkog spektra kojima se želi spriječiti hrvatski ulazak u eurozonu, ali u suštini i pripadnost Hrvatske Europskoj uniji. Ipak, protivnici ulasku u eurozonu svoje ušteđevine čuvaju u eurima, pokazujući tako vlastito licemjerje. Istovremeno, zbog straha od vlastitih birača, ideologizirana ljevica šalje dvosmislene poruke, ne želeći jasno izreći svoj stav o ovom izuzetno važnom pitanju. Tako se ove dvije političke grupacije stavljaju na istu stranu u ključnoj raspravi o europskom opredjeljenju Hrvatske. Usprkos pokušajima politiziranja, Hrvatska će ostvariti svoj strateški interes uvođenjem eura 2023.