fbpx
21. listopad 2020.
Europski parlament

Ne smijemo dopustiti ponovno izgubljene generacije

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici koja se održala putem video konferencije oko ublažavanja socijalnih i gospodarskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Riječ je o jednoj od glavnih tema ovotjedne plenarne sjednice.

U svom govoru, zastupnik Ressler je istaknuo kako gospodarske posljedice uzrokovane pandemijom ostavljaju duboke tragove među najugroženijim skupinama hrvatskih i europskih građana, posebno među mladima. Prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenih među mladima u lipnju 2020. iznosila je 16,8 posto diljem Europske unije, uz opću stopu nezaposlenosti u kolovozu od 7,4 posto. Opća stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bila je 8,3 posto. 

“Društvene i gospodarske posljedice ponovno posebno osjećaju mladi – kao što ih je ne tako davno osobito pogodila i financijska kriza.  Masovna nezaposlenost značila je tada za milijune, osobito mladih iz južne Europe, marginalizaciju, niske prihode, kasnije osamostaljivanje i teže zasnivanje obitelji.  Krize pogađaju sve generacije, ali za mlade u formativnim godinama su njezine posljedice dublje i traju duže”, naglasio je Ressler.

Mjere koje mladima mogu osigurati bolju budućnost u sebi moraju sadržavati demografsku komponentu kroz ciljanu financijsku pomoć onim državama članicama koje su suočene s padom broja stanovništva. Ovom mjerom stvaraju se uvjeti koji svakoj budućoj mladoj obitelji osiguravaju kvalitetne uvjete za dostojan život, naročito u ruralnim, otočnim i rubnim dijelovima Europe. 

“Puna međugeneracijska solidarnost danas, prije svega, znači zaštitu najranjivijih skupina.  Zdravstveno, to su u ovo vrijeme starije osobe. Gospodarski i društveno, to su zbog posljedica krize – bez ikakve dileme – mladi. Zato trebamo snažnu politiku zapošljavanja. Zato nikako ne smijemo dopustiti nove izgubljene godine, izgubljene snove za mlade generacije Europe.”, zaključio je Karlo Ressler.