fbpx
17. rujan 2020.

Ne može se više odgađati suočavanje s teškim pitanjem migracija

Uoči predstavljanja novog europskog Pakta azila i migracija koji se očekuje 23. rujna, održana je rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o hitnom odgovoru na trenutnu humanitarnu i sigurnosnu krizu u izbjegličkom kampu Morija na otoku Lezbos.

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), kao član nadležnog Odbora koji se bavi pitanjem migracija, naglasio je u svom plenarnom govoru kako novi Paket mora biti pravedan i utemeljen na solidarnosti i na odgovornosti.

“Požar u Moriji samo je najnoviji simbol manjkavosti aktualnog europskog sustava migracija i azila. Ne može se više zatvarati oči. Ne može se više odgađati suočavanje s teškim pitanjem migracija. Ovom izazovu moramo pristupiti ozbiljno i sveobuhvatno. I bez improviziranih rješenja”, istaknuo je zastupnik Ressler.

Nestabilnost u susjednim regijama, posebno uslijed trenutne krize na grčko-turskoj granici, kao i sigurnosni izazov i demografska slika afričkog kontinenta i Bliskog istoka nastavit će utjecati na migracije prema granicama Europske unije.

Europa ne smije propustiti povijesnu priliku i popustiti pojedinim političkim pritiscima u sveobuhvatnoj reformi pristupa migracijama i azilu. Preduvjet je učinkovita zaštita vanjskih granica.

“Ohrabrujuće je da se danas, za razliku od prije pet godina, štiti i grčka i hrvatska vanjska granica, a i da Europska unija jasnije podržava politiku sprječavanja nezakonitih, nekontroliranih i stihijskih migracija. Novi pristup mora biti human prema onima koji trebaju našu pomoć, odlučan u povratku onih koji ne ispunjavaju uvjete za azil i beskompromisan prema krijumčarima i trgovcima ljudima koji profitiraju na patnji”, zaključio je Ressler.