fbpx
02. lipanj 2021.
Europski parlament

Nastavljamo s borbom za ravnopravnost Hrvatske, odbacivanje političkih napada i ulazak u Schengen

Europska komisija danas je predstavila strategiju za snažniji i otporniji Schengenski prostor, kojom je i pozvala na nastavak proširenja na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku kao države koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo. Prilikom predstavljanja strategije, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson izrazila je nadu u skoru odluku Vijeća o primanju Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u članstvo u Schengenskom prostoru.

Prema objavljenoj strategiji, budućnost Schengenskog prostora temeljit će se na učinkovitom upravljanju vanjskim granicama kako bi se izbjegle potresne scene iz 2015. godine za vrijeme velike migracijske krize. Također, Schengenski prostor dodatno će se osnažiti raspoređivanjem Europske granične i obalne straže (Frontex), kao i kroz interoperabilni sustav za informiranje i upravljanje migracijama do 2023. godine. 

Zastupnik Karlo Ressler, kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) te kao član najužeg tima Europske pučke stranke (EPP) za pregovore o novom Paktu za migracije i azil komentirao je objavljenu strategiju Europske komisije i novi pozitivan signal za hrvatski pristup Schengenskom prostoru.

Usprkos stalnim napadima lijevih zastupnika, Komisija je danas pozvala na ubrzani ulazak Hrvatske u Schengen. Ispunjavamo svoju dužnost zaštite hrvatske i europske granice, a još uvijek ne uživamo sve prednosti područja bez graničnih kontrola. To se mora promijeniti. Zato nastavljamo sa zajedničkom borbom za ravnopravnost Hrvatske, odbacivanje političkih napada u Europskom parlamentu i ulazak u Schengen. Kada to Vijeće zatraži, Parlament će potvrditi hrvatsku spremnost”, istaknuo je Ressler.

Europski parlament će na plenarnoj sjednici krajem lipnja raspravljati i glasovati o Izvješću o funkcioniranju Schengenskog područja izvjestiteljice Tanje Fajon.