fbpx
16. ožujak 2021.
Europski parlament

Napadi na Europsku graničnu i obalnu stražu

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) održao je raspravu s povjerenicom Johansson i izvršnim direktorom Leggerijem o Europskoj graničnoj i obalnoj straži (Frontex) u jeku propitivanja rada Agencije u zaštiti europskih granica. 

Potaknuti medijskim napisima o navodnom nasilju pri odvraćanju migranata od ilegalnih prelazaka u Grčkoj, pojedini zastupnici lijevih političkih grupacija ponovno su iskoristili priliku za napad na Frontex i politiku zaštite vanjskih granica. Povjerenica Europske komisije Ylva Johansson i izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri utvrdili su da za takve optužbe nema dokaza i pozdravili osnivanje Radne skupine Europskog parlamenta koja će istražiti sve navode, pratiti rad Agencije te održavati redovite kontakte s njezinim predstavnicima. 

Kao pregovarač i izvjestitelj Europskog parlamenta za proračun Europske unije za 2022., zastupnik Ressler je još jednom istaknuo potporu transformaciji Agencije kroz veća proračunska sredstva. Od 2019. godine, Frontex kontinuirano povećava kapacitete kako bi državama članicama pružio potporu u zaštiti vanjskih granica od ilegalnih migracija s ciljem od 10.000 graničnih policajaca i službenika do 2024., uz najmoderniju opremu. Zastupnik je posebno apostrofirao uspostavu Agencije kao važni razvojni moment u povijesti europske suradnje i ključan element u osiguravanju učinkovite zaštite granica. 

“Treba razjasniti sve navode o nepravilnostima, ali Europska granična i obalna straža ne smije postati žrtva političkih sukoba različitih koncepata upravljanja migracijama. Ovo pitanje daleko nadilazi međustranačke razlike i nužno je da Frontex postane još snažniji ako želimo modernu i učinkovitu politiku zaštita granica. To je posebno važno za Hrvatsku kao državu s najdužom vanjskom kopnenom granicom”, zaključio je Ressler, koji je nedavno, prilikom susreta s izvršnim direktorom Frontexa, imao prilike upoznati i Jelenu, hrvatsku policajku koja će postati jedna od 10.000 pripadnika novih europskih graničnih snaga.