fbpx
13. travanj 2022.
Lokalne aktivnosti

Najveći hrvatski volonterski program pošumljavanja ‘Šumoborci’

Zastupnik Karlo Ressler pridružio se akciji pošumljavanja u sklopu najvećeg hrvatskog volonterskog programa pošumljavanja, simbolično nazvanog Šumoborci. Zajedno s predstavnicima i organizatorima programa – Savezom izviđača Hrvatske, Hrvatskim šumama i agencijom HEARTH u šumi Marča kod Kloštar Ivanića zasađeno je novih tisuću sadnica hrasta lužnjaka.

Ovo je ujedno bila i posljednja akcija pošumljavanja u programu Šumoborci u ovom proljetnom periodu koji je od početka ožujka uključio 1500 volontera, koji su u 17 akcija posadili 30,000 novih sadnica. Akcije sadnje nastavljaju se na jesen kada će uvjeti za sadnju ponovo biti povoljni, a planira se posaditi dodatnih 50,000 sadnica širom Hrvatske.

Projekt organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH kao inovativni odgovor na goruće pitanje klimatskih promjena. Projektom se, uz akcije pošumljavanja, provode i zanimljive interaktivne radionice po školama, a učenici, nakon edukacija mogu sudjelovati i u akcijama pošumljavanja kako bi stečena teorijska znanja mogli iskoristiti i u praksi.

Organizatori su na početku akcije istaknuli da su izrazito zadovoljni što se od početka projekta u studenom prošle godine u akcije pošumljavanja uključilo više od 3000 volontera Šumoboraca koji su u 34 akcije do danas posadili više od 55,000 novih sadnica. Najveći dio volontera upravo čine učenici i izviđači, ali i drugi građani te predstavnici partnera koji na ovaj način pomažu u obnovi šuma.