fbpx
07. veljače 2020.
Europski parlament

Najava nadolazeće plenarne sjednice u Kući Europe

Na nadolazećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, na kojoj će sudjelovati 705 zastupnika u odnosu na dosadašnjih 751 zbog napuštanja Ujedinjene Kraljevine, raspravljat će se o europskom sedmogodišnjem proračunu, novoj metodologiji proširenja, uz predstavljanje stajališta o sporazumu o budućim odnosima Europske unije s Ujedinjenom Kraljevinom.

Također, očekuje se i rasprava s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde te usvajanje rezolucije o ulozi ESB u promicanju ekološke tranzicije Unije.

Zastupnik Ressler naglasio je kako po pitanju novog višegodišnjeg proračuna postoji mnogo otvorenih pitanja i različitih viđenja država članica oko veličine samog budžeta. Važno je istaknuti kako se stajališta Europskog parlamenta u mnogim aspektima podudaraju sa stajalištima Hrvatske te hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Na izvanrednom sastanku Europskoga vijeća 20. veljače u Bruxellesu očekuje se određeni pomak u dogovoru između država članica Europske unije.

Zastupnici su u nekoliko navrata jasno poručili da neće podržati loš kompromis koji ne bi bio u stanju zadovoljiti potrebe europskih građana. To je naša polazna točka i jasan stav od kojeg Europski parlament neće odstupiti

navodi Ressler

Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za proračun Europske unije za 2021. godinu, prvu unutar novog Višegodišnjeg financijskog okvira, zastupnik Ressler je istaknuo kako Europsko vijeće šalje proturječne poruke.

Primjerice, s jedne strane se naglašava potreba ulaganja u prioritete poput klimatskih promjena, održavanja konkurentnosti ili digitalizacije, a s druge strane se dio država još uvijek čvrsto zalaže da proračun ne smije biti veći od 1 posto bruto nacionalnog dohotka

zaključuje Ressler