fbpx
31. svibanj 2021.
Lokalne aktivnosti

Nagrada Europski građanin uručena Savezu izviđača Hrvatske za kampanju Boranka

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na prigodnoj svečanosti Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te dodjeli nagrade Europski građanin za 2020. godinu kampanji Boranka Saveza izviđača Hrvatske u Botaničkom Vrtu PMF-a u Zagrebu.

Riječ je o kampanji koja je započela 2018. godine kao odgovor na katastrofalne požare u Dalmaciji. Do sada je u njoj sudjelovalo više od više od 7.000 volontera koji su na opožarenim područjima posadili više od 85.000 novih stabala. Time je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

Nagradu Europski građanin, koja vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti, laureatima je u ime Europskog parlamenta uručio zastupnik Karlo Ressler koji je tom prilikom istaknuo kako Boranka nadilazi običnu akciju, sitni volonterski angažman te ostavlja dublji trag promovirajući održiv način života i povezujući na inovativan i kreativan način digitalno i zeleno.  Nagradu su u ime Saveza izviđača Hrvatske primili predsjednica Lidija Pozaić Frketić te koordinator kampanje Boranka Dan Špicer

 Snažnu potporu Savezu i kampanji Boranka dali su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatske šume, Hrvatska vatrogasna zajednica, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite te brojni domaći i strani partneri i organizacije čiji su predstavnici na svečanosti također govorili o vrijednosti Boranke.