fbpx
27. studeni 2023.

Na najvećem skupu Hrvata Južne Amerike

Sedmi susret hrvatske dijaspore Južne Amerike u Montevideu

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler sudjelovao je na najznačajnijem okupljanju hrvatskih iseljenika Južne Amerike u Montevideu u Urugvaju.  

Na susretu hrvatske dijaspore sudjelovali su hrvatski iseljenici i potomci iz Urugvaja, Argentine, Paragvaja, Bolivije, Brazila i Čilea. Hrvatsku delegaciju, predvođenu državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, činili su zastupnici u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i Davor Ivo Stier, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, predstavnice znanstvenih i obrazovnih institucija, te zastupnik Ressler.

U okviru 7. susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike održani su gospodarsko-trgovinski te kulturni panel, kao i predstavljanje knjige „Meštrović u Urugvaju“, čiji je autor akademski urugvajski kipar Ramón Cuadra Cantera, povodom 140. godišnjice rođenja Ivana Meštrovića.

‘Hrvati su jedan od najraseljenijih naroda na svijetu. I u Južnu Ameriku dolazili su masovno i u nekoliko valova. Kroz desetljeća, a nerijetko i više od stoljeća od odlaska iz Domovine zadržali su ponos na svoj hrvatski identitet. I u najtežim trenutcima bezrezervno su bili uz Hrvatsku. Najmanje što danas možemo je biti otvoreni za njihov doprinos Hrvatskoj’, poručio je me u ostalim zastupnik Ressler u svom govoru okupljenim Hrvatima.