fbpx
12. rujan 2023.
Europski parlament

Moralizirajući tonovi ne smiju biti ispred sigurnosti naših sugrađana

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljaju danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o kontroverznom Sporazumu o suradnji između Europske unije i Tunisa koji je usmjeren na suzbijanje nezakonitih migracijskih kretanja. Kao član najužeg tima europskih pučana za pregovore o migracijskom Paktu, u raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP).

Zastupnik Ressler poručio je kako kriminalne krijumčarske mreže svakodnevno, velikim dijelom upravo iz Tunisa, ilegalno uvode stotine i stotine osoba na europski teritorij. ‘Kolijevka Zapadne civilizacije – Sredozemlje – već je godinama simbol strukturno neuspješne politike migracija i dubokih manjkavosti u zaštiti vanjskih granica.  Zbog toga pozdravljam Sporazum koji u fokus treba staviti suzbijanje kriminalnih mreža krijumčara i sprječavanje ljudskih tragedija na Sredozemlju. Ne postoji instant rješenje, ali snažnija zaštita vanjskih granica uz pomoć trećih država zdravorazumska je mjera’, ustvrdio je Ressler

Zastupnici ljevice kritizirali su dogovor za koji smatraju da pomaže financirati autoritaran režim Tunisa radi boljeg upravljanja migracijama i dodvoravanja desnim političkim snagama.  Posebno istaknuta u kritici proteklih tjedana bila je nizozemska zastupnica liberala Sophie in ‘t Veld koja je danas i replicirala na govor zastupnika Resslera dovodeći u pitanje smisao dogovora o suradnji s Tunisom.  

Odgovarajući na upit nizozemske kolegice, zastupnik Ressler je istaknuo da azil u Europi neće moći riješiti sve nepravde svijeta.  „Moralizirajući tonovi lijevih političkih grupa koje smo čuli i u ovoj raspravi ne mogu biti ispred sigurnosti naših sugrađana koji na dnevnoj bazi svjedoče ogromnom priljevu migranata. Treba inzistirati na punoj provedbi sporazuma i na tome da učinimo sve kako bismo suzbili nekontrolirane migracijske tokove kakvi neizbježno dovode do destabilizacija svih društava“, zaključio je zastupnik Ressler

Podsjetimo, Europska komisija u lipnju je najavila financijsku pomoć od 105 milijuna eura za borbu protiv krijumčarenja, upravljanje granicama te vraćanje migranata u Tunis, u okviru šireg financijskog paketa pomoći u vrijednosti od preko milijardu eura. Prema podacima Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex), u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je gotovo devedeset tisuća ilegalnih prijelaza na centralnoj sredozemnoj ruti, što se onda odražava i na priljev migranata u sve države članice, uključujući i Hrvatsku.