fbpx
10. lipanj 2021.
Europski parlament

Moderna tehnologija korisna nam je jedino ako je sigurna i pouzdana

Tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta, prve u Strasbourgu nakon izbijanja globalne pandemije COVID-19, zastupnik Ressler sudjelovao je u raspravi o nedavnim kibernetičkim napadima na institucije Europske unije i ranjivim javnim i privatnim institucijama u državama članicama.

“Europske institucije i države članice trpe snažne, koordinirane i kontinuirane kibernetičke napade. Jučer su pak poteškoće u radu imale i velike medijske platforme i popularni internetski alati, uzrokujući neugodnosti tisućama korisnika diljem svijeta.  To nas podsjeća koliko smo ranjivi i koliko je ranjiva naša infrastruktura, što može biti kobno”, istaknuo je Ressler.

Europska unija namjerava povećati sigurnost interneta i drugih ključnih mrežnih i informacijskih sustava zbog ovisnosti ključnih sektora, poput prometa, energetike, zdravstva i financija, o digitalnim tehnologijama. Iako digitalizacije pruža goleme mogućnosti, osobito tijekom krize uzrokovane pandemijom COVID-19, ona također izlaže gospodarstvo i društvo potencijalnim prijetnjama. 

“Moderna tehnologija korisna nam je jedino ako je sigurna i pouzdana, a to je nemoguće bez značajnijih ulaganja u kibernetičku sigurnost.Danas, više nego ikada ranije, pitanje nacionalne i europske sigurnosti i suverenosti ujedno je neodvojivo i pitanje sigurnosti računalnih procesa”, zaključio je Ressler.