fbpx
21. siječanj 2022.
Lokalne aktivnosti

Mladi i budućnosti održive poljoprivrede u Slavonskom Brodu

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na panelu na temu mladih i budućnosti održive poljoprivrede u Slavonskom Brodu u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Riječ je o tematskoj raspravi koja je dio procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj prikupljanje ideja građanki i građana te izrada prijedloga za reformu i prioritete Europske unije.

Uz zastupnika Karla Resslera na panel raspravi sudjelovali su i zastupnici Tomislav Sokol i Ladislav Ilčić, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, pročelnica Biotehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu Slavica Antunović, mladi poljoprivrednik i poduzetnik Zvonimir Kalić te studentica ekološke poljoprivrede Anđa Zeba. Također, putem video linka su se uvodno obratili i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te zastupnica Sunčana Glavak.

Zastupnik Ressler je istaknuo na panelu kako će prema novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici minimalno 10 posto izravnih plaćanja biti potrebno koristiti za potporu malim i srednjim gospodarstvima, a najmanje 3 posto proračuna ići će mladim poljoprivrednicima. Također, govorio je i o konkretizaciji strategije “od polja do stola” i inicijativi povezivanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača sa školama i vrtićima.

“Kao jedan od najuspješnijih mladih poljoprivrednika Europe, Zvonimir Kalić svakodnevno dokazuje da poljoprivredna proizvodnja može biti održiva, moderna i privlačna mladima. Strateški prioritet Slavonije i Hrvatske mora biti dostatna proizvodnja kvalitetne, lokalne i zdrave hrane”, zaključio je Ressler.

Panel o mladima i budućnosti održive poljoprivrede održan je u partnerstvu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Hrvatskog sabora, Hrvatske zajednice županija, Grada Slavonskog Broda, te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga što će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.