fbpx
01. listopad 2021.
Lokalne aktivnosti

Mladi i budućnost IT industrije

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u Osijeku u raspravi na temu mladih i budućnosti IT industrije u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Uz zastupnika Resslera, u raspravi su sudjelovali i zastupnica Sunčana Glavak, profesor na FERIT-u Sveučilišta u Osijeku Robert Cupec, inženjerka računarstva Valentina Gotal te predstavnik Osijek Software Cityja Ivan Ostheimer. Prije same rasprave, uvodne govore održali su gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Marko Pavić te prorektorica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Loretana Farkaš.

Kao potpredsjednik Posebnog parlamentarnog odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Ressler je istaknuo kako je pred nama ogromna transformacija gospodarstva, uglavnom na području digitalne industrije te novih tehnologija.  “U Osijeku s mladima o budućnosti ICT industrije koja već sada u središtu Slavonije otvara potpuno nove perspektive razvoja. Uspjesi hrvatskih kompanija koje su globalni predvodnici u naprednim industrijama dokazuju da Hrvatska može biti ravnopravna u razvoju i primjeni digitalnih tehnologija. Pred nama je digitalno desetljeće čiji ogromni potencijal trebamo pametno i hrabro iskoristiti”, rekao je Ressler.

Također, zastupnik je podsjetio da je trenutačno na europskoj razini aktualna rasprava o reguliranju novih tehnologija te da se pokušava pronaći ravnoteža na način da se koriste potencijali umjetne inteligencije i ne zaustavi razvoj industrije, ali i da se istodobno izbjegnu mogući negativni scenarij poput pokušaja manipulacije na štetu građana.