fbpx
07. listopad 2022.
Lokalne aktivnosti

Međunarodna konferencija ‘Odredište – Zajedno u EU’

U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske, uz partnerstvo s veleposlanstvima Češke i Francuske, a u sklopu Europske godine mladih, održana je konferencija ‘Odredište – Zajedno u EU’ u Zagrebu. 

Uvodno su se sudionicima obratili voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, veleposlanici Češke i Francuske u Hrvatskojn Milan Hovorka i Gaël Veyssière te predsjednik Mreže mladih Hrvatske Leo Staković. Također, uvodno izlaganje održao je izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić koji je istaknuo kako je stabilno i prosperitetno susjedstvo u hrvatskom nacionalnom interesu, ali i interesu cjelokupne Europe. 

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na panelu ‘Proširenje Europske unije – Jesmo li spremni za zapadnobalkanski paket’, uz zastupnice Željanu Zovko i Alessandru Moretti, predsjednika saborskog Odbora za europske poslove Domagoja Hajdukovića, članice upravnog odbora Europskog foruma mladih Mariu Rodriguez Alcazar te bivšeg povjerenika Europske komisije za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fulea. Panel je moderirala novinarka N1 televizije Ivana Dragičević. Zastupnik Ressler uvodno je istaknuo kako je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika Europske unije koja promiče stabilnost i prosperitet, te doprinosi promicanju europskih vrijednosti, poput demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva. Također, zastupnik je naglasio kako je odgovornost političara u državama kandidatkinjama jugoistočne Europe da postanu prevoditelji između briselskog žargona i onoga što proširenje danas znači za cjelokupno društvo. 

“Iako su potrebne daljnje nužne reforme u državama kandidatkinjama, potrebne su i određene promjene pristupa u politici proširenja i na europskoj strani. Manjak volje za pravim i potrebnim reformama, u pratnji sa strateškim greškama Europske unije dovodi do začaranog kruga koji onemogućuje pozitivne promjene. Politika proširenja, kao jedna od uspješnijih europskih politika, pokazuje da vrata trebaju ostati otvorena svim europskim zemljama koje su u stanju ispuniti zahtjeve i reforme. Apsolutno moramo pozdraviti svaki napredak koji postižu zemlje Zapadnog Balkana u pristupnim pregovorima, ali u isto vrijeme Europa mora znati kako zaštititi svoje interese, posebno u slučaju kršenja ili zastoja u pregovorima”, rekao je zastupnik Ressler