fbpx
25. listopad 2020.
Lokalne aktivnosti

Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na Međunarodnoj konferenciji Hrvatske paneuropske unije (HPEU) unutar koje je održao govor na temu budućnosti Europske unije. Konferencija je održana uživo i putem video veze kako bi svi članovi paneuropskih organizacija mogli sudjelovati u raspravi. 

Uz zastupnika Resslera na konferenciji su sudjelovali i govorili ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, HDZ/EPP zastupnici u Europskom parlamentu Željana Zovko i Tomislav Sokol, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire te predsjednik Paneuropske unije Njemačke i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Bernd Posselt. U završnom dijelu konferencije govorili su i predsjednici paneuropskih organizacija. 

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije i potpredsjednik Međunarodne paneuropske unije akademik Mislav Ježić, koji je bio ujedno i domaćin ove konferencije, istaknuo je uvodno kako je pred Europskom unijom mnogo izazova u današnjem svijetu, posebno u kontekstu političkog i sigurnosnog položaja u kojem se nalazimo. 

U svom izlaganju zastupnik Ressler, kao član Paneuropske radne skupina Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) je istaknuo važnost digitalne, zelene i demografske preobrazbe Europske unije,  što je posebno vidljivo u vrijeme pandemije COVID-19. Kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), zastupnik se posebno osvrnuo na migracije koji bitno utječe na Europsku uniju. 

“Za razliku od prije pet godina sama Europska unija, ali i njezine članice, drugačije gledaju na ovu temu. Sada je jasnija zaštita vanjskih granica i definiranje zajedničke politike prema migracijama. 2015. godine migracijski procesi nisu bili kontrolirani i bili su stihijski. Pristup  mora biti human, ali i odlučan prema onima koji žele zlorabiti tuđu patnju”, rekao je Ressler.