fbpx
22. siječanj 2020.
Europski parlament

Mala i srednja poduzeća kao ključan odgovor na demografske izazove

U Europskom parlamentu održan je radni doručak "Mala i srednja poduzeća: Obiteljska dobrobit", čiji je domaćin bio zastupnik Karlo Ressler.

Glavni povod organizacije ovakvog tipa događaja bila je izmjena stajališta s Europskom komisijom, zastupnicima u Europskom parlamentu te akademskim stručnjacima na temu uloge malih i srednjih poduzeća u današnjem, izuzetno, dinamičnom okruženju. Poseban naglasak bio je na participaciji obitelji i njihovom položaju u poduzetništvu.

Organizatori i inicijatori ovog radnog doručka, uz zastupnika Resslera, bile su Federacija katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE), zaklada Sallux i udruga SME Connect.

Naime, mala i srednja poduzeća glavni su generator rasta ekonomije i društva u cjelini. Čak dvije trećine novih radnih mjesta kreiraju upravo mala i srednja poduzeća, koja čine 99% u udjelu ukupnih poduzeća u Europskoj uniji. Ključan su izvor razvoja inovativnosti te poduzetničkog duha, ali i održavanja konkurentnosti europske ekonomije na globalnom tržištu.

Zastupnik Ressler, u okviru svog rada u Odboru za proračune, a posebno kao izvjestitelj Europske pučke stranke za proračun 2021. godine, zalaže se za što veću potporu malim poduzećima, kroz potpore na europskoj razini. Upravo kroz jačanje programa koji su usredotočeni na konkurentnost i kompetitivnost malih i srednjih poduzeća, poput COSME programa ili Obzora Europe, ali i kroz razne inicijative te konkretne mjere, poduzetnici lakše ostvaruju svoje poslovne ciljeve te ostvaruju sredstva potrebna za jačanje vještina svojih zaposlenika i samim time pomažu u rastu produktivnosti ljudi, čime indirektno utječu i na samu kvalitetu života svojih zaposlenika.

U svemu tome, veliku ulogu igra i obitelj, koja je stup društva, ali i početna točka kada su u pitanju mali i srednji poduzetnici. Zbog toga je izuzetno bitno na europskoj razini, naglašavati povezanost rasta obiteljske dobrobiti sa poduzetništvom, posebice u kontekstu borbe sa demografskim izazovima.

Mala i srednja poduzeća su temelj europskog gospodarstva. Obitelj je pravi generator europske ekonomije – i zbog toga što je dobar dio malih i srednjih poduzeća obiteljsko, ali i zbog toga što obitelj preuzima velik dio društveno korisnog rada – od odgoja djece do skrbi za starije i nemoćne članove. Kroz jačanje poduzetništva te stvaranje bolje poslovne klime pomažemo i demografskom razvoju, a osobito sprječavanju depopulacije ruralnih područja

navodi zastupnik Ressler