fbpx
28. travanj 2021.
Europski parlament

Ljetna turistička sezona spašava se na razini Europe

Europski parlament na plenarnoj sjednici raspravlja o mjerama za spas ljetne turističke sezone, uključujući i o uvođenju digitalnih EU COVID potvrda kojima bi se olakšalo kretanje unutar Europske unije. Turizam je posebno pogođen posljedicama pandemije s padom prihoda od 70% za sektor koji čini više od desetine cjelokupnog europskog gospodarstva. Raznovrsne restrikcije koje su uvele države članice praktično su onemogućile putovanje diljem europskog kontinenta. Zbog toga se na europskoj razini pokušava stvoriti ujednačene uvjete uoči ljetnih odmora za sve koji žele putovati izvan granica svoje zemlje.

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) govorio je na plenarnoj sjednici o mjerama koje Europska unija treba poduzeti za ponovno pokretanje turizma i potporu sektoru, podržavši olakšavanje slobode kretanja i ukidanje svih nepotrebnih restrikcija. Istaknuo je da nakon mjeseci pandemijskog zatvaranja i online godine provedenom za ekranima i djeca i odrasli zaslužuju offline rekuperaciju i uobičajenu ljetnu bezbrižnost. „Istodobno, tisuće obitelji u Dalmaciji, Istri i ostalim dijelovima Europe žive od svog rada u turizmu, čime financiraju studij djece i razvijaju svoj kraj. Zato 23 milijuna Europljana koji žive od turizma očekuju da napravimo sve što je moguće da spasimo nadolazeću turističku sezonu.“ 

Kao član nadležnog Odbora za građanske slobode (LIBE), zastupnik Ressler podržao je i uvođenje EU COVID potvrde koja će dokazivati tri vrste podataka – da je osoba preboljela bolest, cijepljena ili negativno testirana. Uredba ne postavlja nikakve nove zahtjeve ili formalnosti za ostvarivanje slobodnog kretanja u Europi nego upravo suprotno – ima za cilj umanjiti i ujednačiti fragmentirana i često komplicirana pravila o putovanju i karantenama u vrijeme pandemije. “Trebamo olakšati slobodno kretanje, izbjeći sve nepotrebne restrikcije, osigurati financijsku pomoć za turizam i kroz nacionalne planove oporavka te jasnije označavati epidemiološke rizike po pojedinim regijama. Samo zajedničkim europskim odgovorom možemo spasiti turističku sezonu, ostati globalni turistički lider i nastaviti tako promovirati naš način života, na kojem nam mnogi zavide”, zaključio je Ressler.