fbpx
23. ožujak 2021.
Europski parlament

LIBE o situaciji migranata u BiH

Odbacujemo pokušaje diskreditacije Hrvatske policije

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u raspravi Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) o situaciji migranata u Bosni i Hercegovini, uključujući na granici s Hrvatskoj, u kojoj je još jednom odbacio neutemeljene navode o nezakonitim postupanjima Hrvatske policije. 

U raspravi s predstavnicima Europske službe za vanjsko djelovanje, Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske komisije, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te Danskog vijeća za izbjeglice, zastupnici su istaknuli da bosanskohercegovačke vlasti moraju učinkovitije upravljati migracijama. 

Dio lijevih zastupnika, uz pojedine nevladine organizacije, još jednom su ponovili svoje navode o tzv. „nasilnim i nenasilnim pushbacksima“ pokušavajući na taj način diskreditirati rad  Hrvatske policije u zaštiti najduže kopnene vanjske granice Europske unije. Zastupnik Ressler odbacio je takve navode podsjećajući i na nedavnu političku provokaciju četvero talijanskih zastupnika iz redova socijalista. 

“Moram se još jednom usprotiviti pokušajima diskreditacije i pokazivanja nepoštivanja ne samo prema jednoj državi članici, već i prema svim objektivnim i nepristranim ocjenama Europske komisije po pitanju stanja ljudskih prava u zaštiti granice. U posljednje vrijeme, nažalost, vidjeli smo i pokušaje provokacije i izazivanja incidenata na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine čak i od zastupnika u ovome Parlamentu. Trebamo inzistirati na snažnoj političkoj volji za upravljanje migracijama, ulagati u kapacitete, pomoći BiH da se suoči s ovim pitanjem iz humanitarnih razloga, ali i zbog stabilnosti BiH i cijele regije”, istaknuo je Ressler u svojoj intervenciji. 

Prema podacima Europske komisije, u BiH boravi oko osam tisuća migranata i izbjeglica, od kojih njih šest tisuća živi u kampovima koje financira Europska unija pored Sarajeva i u Unsko-sanskoj županiji koja graniči s Hrvatskom. Podsjetimo, humanitarna i sigurnosna kriza u Bosni i Hercegovini dodatno se intenzivirala nakon što je zapaljen kamp Lipa pokraj Bihaća otvoren kao privremeni smještaj za migrante i izbjeglice koji su se nalazili na području Bihaća i okolice. Kamp je postavljen u travnju 2020. u vrijeme izbijanja globalne pandemije COVID-19. U kampu Lipa, koji je nakon požara opremljen grijanim šatorima, nalazi se 900 migranata.