fbpx
22. rujan 2020.

LIBE o etičkim smjernicama za umjetnu inteligenciju

Danas je na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) doneseno Mišljenje upućeno Odboru za pravna pitanja (JURI) s preporukama Komisiji o okviru etičkih aspekata umjetne inteligencije, robotike i s njima povezanih tehnologija, koje je podržao i zastupnik Ressler.

Predmetno Mišljenje predstavlja značajni doprinos u raspravi o umjetnoj inteligenciji i povezanih tehnologija u Europskom parlamentu, a njime se dotiču mnogi važni aspekti. Između ostalog, ističe se snažna potreba za donošenjem etičkog okvira koji će poštivati sva temeljna prava građana, posebno pravo na privatnost, zaštitu osobnih podataka te nediskriminaciju, i temeljiti se na osnovama zajedničke europske pravne stečevine. Od Komisije se, pak, očekuje da budući legislativni okvir svoje osnovne odrednice pronađe u Bijeloj knjizi o umjetnoj inteligenciji, objavljenoj u veljači 2020. Također, ovim se aktom poziva i na daljnju razradu bitnih pitanja poput odgovornosti, procjene rizika, kibersigurnosti, uspostave sustava certificiranja i dr. U kontekstu posebno osjetljivog pitanja, kao što je uporaba ovih tehnologija u svrhu provođenja zakona i zaštite granica, poziva se na uspostavljanje mehanizma podrobnog javnog nadzora i potpune transparentnosti.

Razvoj digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije predstavlja jedan od ključnih političkih prioriteta Europske komisije i Unije općenito. Poseban značaj ovim temama daje i program oporavka od pandemije uzrokovane koronavirusom, EU sljedeće generacije, koji u novim tehnologijama prepoznaje ključnu komponentu gospodarskog oporavka i budućih investicija.

„Umjetna inteligencija i s njom povezane tehnologije predstavljaju ogroman potencijal za budući društveni i gospodarski napredak, no donose i značajne rizike, kojih smo svjesni. Potreban nam je konstruktivan legislativni okvir koji za cilj ima da EU bude predvodnik razvoja umjetne inteligencije usmjerene na dobrobit čovjeka“, istaknuo je Ressler.