fbpx
06. srpanj 2022.
Europski parlament

Kršenje prava hrvatskog naroda Srbiju udaljava od Europske unije

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici o Izvješću Europskog parlamenta o Srbiji za 2021. godinu. Izvješće slovačkog zastupnika Vladimira Bilčika (EPP) naglašava kako će napredak u poglavlja o vladavini prava i temeljnim pravima, uz potpuno usklađivanje s vanjskom, sigurnosnom i obrambenom politikom Europske unije, odrediti daljnji tempo pristupnih pregovora Srbije s EU. 

U raspravi, zastupnik Ressler je naglasio kako Srbija ne može napredovati prema članstvu u Europskoj uniji dok ne uskladi svoju poziciju s europskom po pitanju sankcija prema Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu te kako se odnosom prema Rusiji udaljavaju ne samo formalno od Europske unije, već i civilizacijski od cijele Europe. 

“Svjedočimo u hrvatskom neposrednom susjedstvu elementima stare, ofucane politike Srbije iz 1990-ih gdje nedostaje prave suradnje na pomirenju i otvorenim pitanjima između država. Neprihvatljivo je širenje jurisdikcije, nerješavanje sudbine nestalih u Domovinskom ratu, ali i problematičan odnos prema manjinama unutar Republike Srbije i neskrivenim prisezanjem za kulturnim nasljeđem drugih država. Dok je god tako, Srbija neće biti spremna za Europsku uniju”, zaključio je Ressler.