fbpx
27. rujan 2019.
Europski parlament

Konstituirajuća sjednica parlamentarnih izaslanstava

Nakon treće plenarne sjednice Europskog parlamenta uslijedile su i konstituirajuće sjednice parlamentarnih izaslanstava za odnose s Kinom i Albanijom na kojima je kao član sudjelovao i zastupnik Karlo Ressler.

Hrvatska je u posljednje tri godine otvorila novu fazu suradnje s Kinom, najmnogoljudnijom zemljom svijeta. Hrvatska mora u nadolazećem razdoblju iskoristiti kineski investicijski potencijal, ali i mogućnost otvaranja prema tržištu koji broji gotovo milijardu i pol ljudi.

Aktivno podržavamo i inicijativu Kina + 17 koja kao cilj ima uspostavu dijaloga između Europske unije i Kine, a nudi mogućnost te mehanizme u infrastrukturi, kulturi i turizmu s najbrže rastućom državom svijeta, kojoj se nakon summita u Hrvatskoj priključila Grčka.

Kina je sve značajniji trgovinski partner za cijelu Europsku uniju, a suradnja je vidljiva i kroz projekt Pelješkog mosta. Kao jedini hrvatski član Izaslanstva, zalagat ću se za što bolje odnose Europe s najvećim svjetskim gospodarstvom i sve snažnijim globalnim akterom

navodi Ressler

Konstituirajućom sjednicom Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Albanije nastavlja se zagovaranje politike proširenja na države Jugoistočne Europe. Ključan preduvjet za daljnji iskorak na europskom putu je nastavak provođenja reformi te individualnih ciljeva Albanije, koja može računati na snažnu podršku iz Hrvatske.

Današnjom sjedinom nastavljamo podupirati Albaniju u njenom nastojanju da ispuni potrebne standarde za članstvo u Europskoj uniji

naglašava Ressler

Nakon sjednice zastupnik Ressler uputio je čestitke novoizabranom predsjedniku Izaslanstva za pridruživanje Albanije Europskoj uniji Manolisu Kefalogiannisu (EPP) te Vlad-Mariusu Botoșu, potpredsjedniku.