fbpx
23. lipanj 2022.
Europski parlament

Konkretna solidarnost prema ukrajinskom narodu ljudska je i moralna obveza Europe

Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su na plenarnoj sjednici u Bruxellesu izvješće hrvatskog zastupnika Karla Resslera o izmjenama europskog proračuna za 2022. s ciljem dodatne financijske potpore ukrajinskim izbjeglicama od 400 milijuna eura. 

“Razarajuće ruske rakete, tenkovi i zvuci sirena označili su 24. veljače početak krvave agresije ruskog režima na Ukrajinu, ali i početak nove ere europske povijesti. Preko 13 milijuna Ukrajinaca čiji su domovi pod udarom granata ili sravnjeni sa zemljom, vode, hrane i struje moralo je napustiti svoje domove u četiri mjeseca ratnih razaranja. Gotovo 6 milijuna, pretežito žena i djece, potražilo je sigurno utočište u zemljama Europske unije. Ljudski i civilizacijski smo se opredijelili pomoći im”, istaknuo je uvodno zastupnik Ressler. Kao glavni pregovarač za europski proračun obrazložio je ovaj prijedlog kao konkretizaciju ranije izražene spremnosti Parlamenta da aktivira sva raspoloživa proračunska sredstva za podršku ukrajinskim izbjeglicama i državama članicama koje ih primaju. 

Predstavljajući izmjene proračuna za 2022. godinu, zastupnik Ressler naglasio je i da je ruska agresija na Ukrajinu civilizacijski test zajedništva i spremnosti cijele Europe da odgovori brzo i učinkovito umanjujući negativne posljedice krize, od zbrinjavanja izbjeglica, pa do sigurnosti opskrbe energentima i hranom. „Trenutna razina financiranja europskih programa dugoročno neće odgovarati potrebama krize prouzrokovane ratom u Ukrajini. Potrebna nam je zato dubinska analiza, novo promišljanje prioriteta i skora revizija aktualnog višegodišnjeg proračuna zbog potpuno nove sigurnosne i gospodarske situacije.”, zaključio je Ressler

Mobilizirana europska sredstva trebale bi osigurati trošak prijema i registracije izbjeglica na teritoriju Europske unije, uključujući hranu, smještaj, lijekove, odjeću te medicinsku i pravnu pomoć osnažujući Fond za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Instrument za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike (BMVI). Proračunske izmjene potvrđene su s 576 glasova za, 3 protiv i 13 suzdržanih. Uoči povijesnog sastanka Europskog vijeća, parlamentarci su posebnom rezolucijom i pozvali države članice da se Ukrajini i Moldaviji pruži status kandidata za ulazak u Europsku uniju.