fbpx
14. lipanj 2019.
Europski parlament

Kongres Europske pučke stranke u San Sebastianu

Nakon što je EPP prošlog tjedna u Europskom parlamentu odabrao članove Predsjedništva Kluba zastupnika EPP u San Sebastianu od 10. do 13. lipnja održan je Kongres EPP-a na kojem su analizirani rezultati europskih izbora u svim državama članicama.

Hrvatsko izaslanstvo u San Sebastianu činili su Dubravka Šuica, voditeljica delegacije Hrvatske demokratske zajednice u Europskom parlamentu, Karlo Ressler, Ivana Maletić, Željana Zovko i Tomislav Sokol. Osim izaslanstva te spitzenkandidata Manfreda Webera na Kongresu su prisustvovali i predsjednik HDZ-a te pregovarač EPP-a oko raspodjele dužnosti unutar Europske unije Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te direktor kampanje za europske izbore i potpredsjednik EPP-a Dara Murphy.

Na posebnom dijelu programa sudjelovao je i predsjednik Andrej Plenković koji je naglasio kako su pučani relativni pobjednici europskih izbora te da bi Manfred Weber trebao dobiti priliku formirati novu Europsku komisiju. Uz predsjednika Plenkovića, snažne poruke poslala je i Dubravka Šuica koja je naglasila kako bez EPP-a nema niti većine u Europskom parlamentu.

Osim konferencija te panel rasprava, čelnici EPP-a odali su počast svim žrtvama terorizma te naglasili važnost zajedničke borbe protiv terorizma, izazova s kojim se niti najrazvijenije članice ne mogu same suočiti.