04. travanj 2023.

Konferencija za medije o jačanju europske obrambene industrije

Zastupnik Karlo Ressler, kao izvjestitelj Odbora za proračune za EDIRPA-u, održao je konferenciju za medije u Kući Europe na temu jačanja europske obrambene industrije putem zajedničke nabave.

Naime, Akt o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) omogućava izbjegavanje tržišnog natjecanja između država članica, čime se osigurava veća vrijednost za uloženi novac, uz sprječavanje rascjepkanosti sektora te poboljšanje koordinacije i suradnje, što je od presudne važnosti u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu. Podsjetimo, na raspolaganju je petsto milijuna eura, a za korištenje sredstava potrebno je da se nabava vrši putem poduzeća čije je sjedište i nadzor unutar Europske unije, uz poštivanje načela koordiniranosti, interoperabilnosti u namjeni proizvoda te da u zajedničkoj nabavi sudjeluju barem tri države članice Europske unije.

“Tektonske promjene kojima svjedočimo ukazuju da se pitanje obrane i sigurnosti ne može uzimati zdravo za gotovo, prepuštati slučaju, ili biti marginalna, sekundarna tema. Epohalni iskorak u europskoj obrambenoj politici kroz zajedničku nabavu vojne opreme omogućit će veću sigurnost, učinkovitost i konkurentnost i za hrvatsku obrambenu industriju, kao jedan od najuspješnijih hrvatskih izvoznih brandova”, istaknuo je na konferenciji za medije zastupnik Ressler

Prema podacima Europske obrambene agencije za 2020., države članice EU-a uložile su samo 4,1 milijardu EUR u zajedničku nabavu obrambene opreme (11 % njihove ukupne potrošnje), što je pad od 13 % u usporedbi s 2019. Rascjepkanost potražnje na obrambenom tržištu dovodi do niza problema i neučinkovitosti, što se odnosi i na ponudu, a povećava troškove održavanja brojnih različitih sustava. Poticanje zajedničke nabave stoga je nužnost. Nacionalnim oružanim snagama omogućuje da steknu bolje uvjete i rokove isporuke putem suradnje u fazi nabave, a obrambenoj industriji bržu prilagodbu trenutačnim strukturnim promjenama tržišta.

Akt, na kojem zastupnik Ressler radi kao izvjestitelj Odbora za proračune (BUDG), je trenutačno na razmatranju unutar Europskog parlamenta i Vijeća, a institucionalni pregovori i politički dogovor o njegovoj konačnoj verziji očekuju se prije ljetne stanke.