fbpx
10. rujan 2022.
Lokalne aktivnosti

Konferencija za medije o Aktu o čipovima

Zastupnik Karlo Ressler, kao izvjestitelj Odbora za proračune (BUDG) o Aktu o čipovima, održao je konferenciju za medije u Predstavništvu Europskog parlamenta u Hrvatskoj, na kojoj se osvrnuo na globalnu nestašicu računalnih čipova, geopolitičku tehnološku utrku i europski plan za poticanje industrije poluvodiča – ključnoj sastavnici digitalne transformacije. Podsjetimo, Europski akt o čipovima za cilj ima povećanje konkurentnosti i otpornosti Europe u području poluvodičkih tehnologija, uz ostvarenje digitalne i zelene tranzicije. 

Zastupnik Ressler istaknuo je na konferenciji za novinare društvenu ovisnost o čipovima, uređajima koji su danas temelj svakog digitalnog proizvoda – u autu, bolnici, avionu, uredu, kritičnoj infrastrukturi i svakodnevnom životu. Također, naglasio je kako su pandemija i poremećaju u dobavnom lancu jasno pokazali koliko je danas Europska unija ovisna o Aziji jer se 70 posto proizvodnih pogona čipova nalazi u Aziji. 

“Tehnološko zaostajanje Europe i nesigurnost opskrbe su zato već sada kronični strukturni problem. Ako ne uspijemo smanjiti ovisnost o čipovima iz Azije, riskiramo vrlo brzo postati geopolitički ranjivi, ako ne i irelevantni. Europski akt o čipovima to želi spriječiti i našu industriju i društvo učiniti otpornijim na velike globalne promjene. Paket mjera nudi visokotehnološku razvojnu priliku za sve, pa i za Hrvatsku. Moramo to znati iskoristiti u desetljeću pred nama”, poručio je zastupnik Ressler okupljenim novinarima.