fbpx
27. lipanj 2023.
Lokalne aktivnosti

Konferencija ‘Snažnija Europa: sigurnost i obrana Unije i zapadnog Balkana’ u Splitu

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na konferenciji u Splitu, u organizaciji Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), na temu sigurnosti i obrane Europske unije i zapadnog Balkana. Zastupnica Željana Zovko bila je domaćin ove konferencije kao potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), istaknuvši uvodno kako je sigurnost Europske unije nerazdvojna od sigurnosti i stabilnosti njezinog neposrednog susjedstva.

Na konferenciji sudjelovali su i ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, državni tajnici Frano Matušić i Tonči Glavina, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, zastupnici u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Split Tomislav Šuta, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap te relevantni stručnjaci iz područja sigurnosti i obrane. 

Ususret same konferencije, u Split je uplovio najmoderniji nosač zrakoplova na nuklearni pogon ‘USS Gerald R. Ford’. Podsjetimo, spomenuti nosač zrakoplova najveći je ratni brod u povijesti, može prenositi 75 zrakoplova, uz posadu od preko četiri tisuće ljudi. Uplovljavanje ovakvog broda simbol je kvalitetnih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske, kao dvije države koje žele stabilnu i sigurnu jugoistočnu Europu.