fbpx
11. veljače 2022.
Lokalne aktivnosti

Konferencija ‘Planiranje kadrova u zdravstvu – nemoguća misija ili nova prilika?’

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na konferenciji „Planiranje kadrova u zdravstvu – nemoguća misija ili nova prilika?“. Konferenciju su organizirali Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu, Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi te dr. sc. Danko Relić, kao član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. 

Medicinski djelatnici temelj su svakog zdravstvenog sustava. Mnoge države članice Europske unije suočavaju se s nedostatkom zdravstvenih djelatnika, a taj se izazov očituje i u Hrvatskoj. Još uvijek aktualna COVID-19 pandemija dodatno je otežala planiranje kadrova u zdravstvu. Potaknuti i raspravama u okviru Konferencije o budućnosti Europe, organizatori su odlučiti raspraviti ove izazove na konstruktivan i stručan način.  

„Europi kronično nedostaju liječnici i zdravstveni radnici, a posebno je dramatična situacija u novijim državama članicama. Nadljudski napori kojima su liječnici i medicinske sestre izloženi ne mogu nadomjestiti ili sakriti strukturne neodrživosti koje postoje u europskim zdravstvenim sustavima. Ne postoje magična rješenja, ali preduvjet je primjereno vrednovanje rada i osiguravanje odgovarajućih radnih uvjeta“, u svom je govoru istaknuo Ressler.

Uz zastupnika Resslera, na konferenciji su sudjelovali i Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Vili Beroš, ministar zdravstva Republike Hrvatske, Maya Matthews, Voditeljica odjela „Učinkovitost nacionalnih zdravstvenih sustava“ pri Europskoj komisiji, Aurel Laurentiu Plosceanu, predsjednik Stručne skupine za zapošljavanje, socijalna pitanja i građanstvo pri Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, kao i predstavnici strukovnih organizacija te stručnjaci na ovom području.