fbpx
20. ožujak 2024.
Europski parlament

Konferencija o kontinentalnom turizmu utemeljenom na očuvanju prirodne i kulturne baštine

Zastupnik Karlo Ressler, zajedno s Predstavništvom Slavonije, Baranje i Srijema te Virovitičko-podravskom županijom, organizirao je konferenciju o kontinentalnom turizmu utemeljenom na očuvanju prirodne i kulturne baštine. Konferencija je održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a na konferenciji su prisustvovali predstavnici i zastupnici u Europskom parlamentu, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić,  voditeljica Ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu Renata Taušan, predstavnici europskih institucija, županije, razvojnih agencija, javnih ustanova, akademskog i turističkog sektora. 

U svom uvodnom obraćanju, zastupnik Ressler istaknuo je kako su prve asocijacije na hrvatski turizam uglavnom sunce i more jadranske obale, no kako se u Hrvatskoj u posljednje vrijeme turistička ponuda sve više zaokružuje obnovljenom kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama i bogatom tradicijom Slavonije i kontinentalne Hrvatske. Također, naglasio je kako je Virovitičko-podravska županija kvalitetan primjer razvoja turizma u kontinentalnom području Hrvatske. 

‘Virovitičko-podravska županija dio je kontinentalne turističke regije Slavonija, pod nazivom destinacija Slavonija i Podravina te postaje sve prepoznatljivija i nagrađivanija turistička destinacija. Tako se obnavljaju dvorci i kurije, razvija se kulturni turizam, a u fokusu je zeleni, odnosno eko turizam. Trenutno je 92% teritorija VPŽ u kategoriji ruralnog područja, a nova era turističkog razvoja započinje prije 15-ak godina dostupnošću EU fondova od kada smo uložili približno 60 milijuna eura’, poručio je na konferenciji župan Andrović. Konferenciji je prisustvovao i zastupnik u Europskom parlamentu Christian Sagartz koji se osvrnuo na kontinentalni turizam u Austriji te gradišćanske Hrvate koji njeguju čuvanje hrvatske baštine u Austriji. 

Uslijedila je panel rasprava koju je vodio moderator Josip Mikolčić, pomoćnik direktorice Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, a govornice panela bile su ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove Pleternica pod kojom djeluje Muzej Bećarca Jasna Hoffmann, rukovoditeljica Odjela za projekte Javne ustanove Parka prirode Papuk Sanja Galović te direktorica TZ VPŽ Martina Jakelić.