fbpx
14. svibanj 2021.
Europski parlament

Konferencija o budućnosti Europe – vizija Hrvatske

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatski sabor organizirali su tematski skup Konferencija o budućnosti Europe – vizija Hrvatske na kojem je zastupnik Karlo Ressler održao uvodni govor, uz predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu.

“Čast mi je obratiti vam se ovdje u našem Hrvatskome saboru u ime Europskog parlamenta, jedinog izravno biranog tijela Europske unije, i otvoriti dio strateških pitanja budućnosti Europe, a samim time i Hrvatske.
U okolnostima velikog globalnog preslagivanja karata, svi zajedno moramo imati odvažnosti, vremena i fokusa odmaknuti se od dnevne politike te promisliti strateški i dugoročno.

U svijetu koji se ubrzano mijenja, više nego ikada ranije potrebna nam je vizija, bliska suradnja europskih naroda, kao i legitimitet građana kako bismo se suočili s najvećim tehnološkim, demografskim, klimatskim i društvenim izazovima naše ere. To je glavna ideja Konferencije o budućnosti Europe.

Srećom, ne krećemo ispočetka niti bismo trebali. Stojimo na leđima prošlih divova koji su stvarali civilizaciju bez premca, i to ne samo u protekla tri desetljeća od početka ponovnog ujedinjenja istoka i zapada Europe ili nakon patnji i razaranja Drugog svjetskog rata.

U svakom trenutku moramo biti svjesni naših dubokih intelektualnih i duhovnih korijena – grčka filozofija, rimsko pravo i kršćansko naslijeđe – oblikovali su Europu: našu arhitekturu, jezik, pravo, umjetnost i cijelo društvo.

U temelju našeg svijeta je neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe, solidarnost i briga za potrebite, ravnopravnost pred zakonom, bezuvjetna zaštita slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti, kultura dijaloga i kultura sjećanja te odgovornost za javno dobro.

To je zajednička europska baština koju nikada ne smijemo zatajiti i čiju istinsku vrijednost moramo ponovno prepoznati, osobito u opreci s drugim globalno prisutnim društvenim modelima – i kolektivističkim i autoritarnim i ekstremno individualističkim.

Istodobno, ni Europa ni svijet neće stajati mirno. Mijenjaju se brže nego ikada i naši odgovori na nove izazove ne mogu biti isti kao što su bili jučer.
Uz moralnu dužnost da novim generacijama prenesemo i zaštitimo bogatstvo našeg načina života, imamo odgovornost i pripremiti Europu za novo vrijeme i za svijet nakon pandemije.

Digitalne tehnologije snažno zadiru u našu svakodnevicu. Mijenjaju kako učimo, komuniciramo, radimo i živimo. Pandemija je to dodatno ubrzala i to će se nastaviti.

U vremenu u kojem je najvrjednija valuta informacija, ulaganje u digitalne tehnologije nije stvar izbora nego nužnosti za sve koji žele biti relevantni.

Optimizam bude briljantni mladi ljudi s vizijom koji izvrsnošću predvode digitalnu transformaciju svojih krajeva – od gaming industrije u Novskoj, Centra umjetne inteligencije u Lipiku, Osijek Software Citya i brojnim drugim uspješnim pričama.

Generacije koje dolaze zaslužuju i udisati zdravi zrak, piti čistu vodu i jesti kvalitetnu domaću hranu. To je nekada bilo samorazumljivo, a danas ćemo se svi morati poprilično potruditi i mijenjati neodržive modele poslovanja.

Ne može se više ignorirati niti negativna demografska spirala i starenje stanovništva.

Dame i gospodo,
Na ovoj povijesnoj prekretnici odlučujemo o smjeru Europe. Naše mjesto u svijetu nakon pandemije ovisit će o tome koliko smo uspješni u prilagodbi brzoj, nepredvidivoj, a ponekad i okrutnoj eri u kojoj živimo. Zato moramo biti spremni. Jednogodišnja konferencija je pozornica na kojoj svatko može artikulirati teme važne njemu i njegovoj djeci. Europa pripada svima nama: svim generacijama u svakom dijelu kontinenta.

Zato se i svatko od Iloka do Umaga i od Čakovca do Cavtata može i treba uključiti u raspravu i pozivam vas da date svoj doprinos. Slušajmo jedni druge i čujmo jedni druge. Obnovimo samopouzdanje u naš jedinstveni europski model.

Naša je sudbina u našim rukama! Izborimo Europu koju zaslužujemo!”