fbpx
26. veljače 2021.

Konferencija “Izazovi digitalne Europe”

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na online konferenciji Izazovi digitalne Europe u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Uz zastupnika Resslera, na konferenciji su sudjelovali zastupnik Valter Flego te zastupnica Romana Jerković, uz moderatorice Miu Biberović (Netokracija) i Hajdi Ćenan (airtAI).

Konferencija je bila usmjerena prema programima i politikama Europske unije čiji je cilj potaknuti digitalnu transformaciju i omogućiti brži oporavak gospodarstava država članica od posljedica globalne pandemije COVID-19. Zastupnik Ressler je uvodno rekao kako digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva te da se, prema nekim procjenama, digitalizacijom javne uprave u Europi može postići ušteda od 15 do 20 posto. 

Europa u području umjetne inteligencije ili razvoja softvera i tehnoloških divova do sada zaostaje za drugim velikim silama te nije dobila globalnu utakmicu. Tehnologija i umjetna inteligencija u našim su životima sve zastupljeniji te zahvaćaju sve aspekte života, od toga kako komuniciramo, do toga kako dobivamo informacije i kako poslujemo.

“To je značajno, ali to nije i glavni razlog zašto treba digitalizirati procese. Važno je povećati transparentnost, te osigurati bolji protok informacija i obradu podataka. Digitalizacija u javnom i privatnom sektoru nije pitanje luksuza i izbora. Ako Europska unija i Hrvatska žele biti relevantni i pravi globalni akteri, moramo se prilagoditi novom digitalnom dobu. Nada je da s našom kreativnošću možemo sustići razlike koje postoje, prije svega kada je riječ o zaostajanju za najvećim globalnim akterima”, istaknuo je Ressler.