fbpx
27. listopad 2023.
Lokalne aktivnosti

Konferencija EPP grupe u Odboru Regija u Dubrovniku

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na sastanku Europske pučke stranke (EPP) unutar Europskog odbora regija, koji je u suradnji sa Dubrovačko-neretvanskom županijom organiziran u Dubrovniku. Sastanak je obilježio desetu obljetnicu hrvatskog članstva u Europskoj uniji kao priliku za raspravu o budućnosti kohezijske politike nakon 2027. godine.

Domaćin konferencije bio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, a sudjelovali su predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković putem video poruke,  predsjednik Europske pučke stranke i Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Hrvatske zajednice gradova Željko Turk, predsjednik Kluba Europske pučke stranke u Odboru regija Olgierd Geblewicz, potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a Jan Olbrycht, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te brojni visoki uzvanici i dužnosnici. 

Otvorivši prvu panel raspravu, Ressler je izdvojio samo neka od postignuća koje je Hrvatska uspjela ostvariti zahvaljujući članstvu unutar Europske unije. ‘Za Hrvatsku je ovo bilo desetljeće rasta i razvoja. Prošle godine, Pelješki most postao je trajni simbol našeg europskog članstva, što smo ovog siječnja i zaokružili ulaskom u Schengen i Eurozonu. Hrvatski uspjeh rezultat je jasne vizije i ogromnog angažmana, unatoč izazovima s kojima su se Hrvatska u Europa susrele posljednjih godina. Pred nama je sada desetljeće novih i kompleksnih sigurnosnih izazova na koje se moramo zajedno pripremiti’, poručio je zastupnik Ressler

Članovi i članice EPP-a u Odboru regija usvojili su Deklaraciju iz Dubrovnika kojom su obilježeni uspjesi postignuti u deset godina hrvatskog članstva i prilike stvorene za hrvatske građane i građanke, uz istodobno priznavanje iznimnog doprinosa Hrvatske oblikovanju politika EU-a.