fbpx
19. lipanj 2023.
Lokalne aktivnosti

Konferencija ‘Deseta obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji’

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na konferenciji ‘Deseta obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji’, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u organizaciji Vlade i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Konferencija je održana u sklopu dvodnevnog posjeta predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole

Na konferenciji su govorili predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, uz moderiranje stalne predstavnice Hrvatske pri Europskoj uniji Irene Andrassy. Na konferenciji su sudjelovali potpredsjednici Vlade, ministri, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, diplomatski i konzularni zbor te predstavnici lokalnih vlasti. 

Govoreći na konferenciji, predsjednica Europskog parlamenta Metsola ocijenila je da je Hrvatska u deset godina članstva ostvarila nevjerojatan uspjeh, koji je okrunjen ulaskom u Schengenski prostor i eurozonu na početku ove godine. Također, istaknula je kako je posljednjih deset godina članstva nevjerojatan uspjeh Hrvatske koja se nalazi u samom srcu Europe. Predsjednik Vlade Plenković kazao je da nam je Europska unija, kao mladoj zemlji koja je svoju demokraciju i slobodu stekla u Domovinskom ratu, zahvaljujući hrvatskim braniteljima i viziji prvog predsjednika Franje Tuđmana, bila veliki cilj, kao zajednica vrijednosti i zajednica prava.