fbpx
25. travanj 2023.
Europski parlament

Konferencija ‘Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede’ u Bruxellesu

Stoljećima je hrvatski narod živio na zemlji i od zemlje. Poljoprivreda je zato za Hrvatsku i više od gospodarske djelatnosti. Istodobno, u vrijeme kad hrana postaje sve vrjedniji resurs, poljoprivreda je sektor strateškog značaja za cijelu Europu.

Zastupnik Karlo Ressler, u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom na čelu s predsjednikom Mladenom Jakopovićem, organizirao je konferenciju ‘Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede’, okupivši više desetaka mladih i inovativnih poljoprivrednika, gradonačelnika, načelnika i ostalih dionika iz različitih krajeva Hrvatske. Na konferenciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predsjednik Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu Norbert Lins te Pekka Pesonen, dugogodišnji glavni tajnik Copa-Cogece, najveće europske asocijacije poljoprivrednika.

Inteligentna politika poljoprivredu treba učiniti dugoročno atraktivnom i isplativom, uz pravedniju preraspodjelu trećine europskog proračuna za zajedničku poljoprivrednu politiku, koji hrvatska sada koristi već deset godina. Treba i pomoći da se postignu najviši standardi zaštite okoliša i klime, ali ne popuštajući pred pretjerano zelenim zahtjevima koji poljoprivredu vide isključivo u kontekstu zaštite okoliša, zanemarujući sve ostale gospodarske i društvene uloge koju poljoprivreda ima. Drago mi je da sam danas imao priliku ugostiti sjajne hrvatske poljoprivrednike u Europskom parlamentu, koji su izložili svoje proizvode, predstavili svoja postignuća, ali i izazove sektora”, poručio je zastupnik Karlo Ressler na konferenciji. 

Prioritet Europske komisije je učiniti ruralna područja privlačnim mjestima za život, posebice za mlade. Čak 80% teritorija Europske unije pokrivaju ruralna područja, a na njima živi samo jedna trećina europskog stanovništva. Da bismo iskoristili taj potencijal, u Europskoj komisiji usvojili smo Dugoročnu viziju za ruralna područja a zatim i Ruralni pakt, sve kako bismo život naših poljoprivrednika učinili kvalitetnijim, a istovremeno oživjeli ruralna područja koja se suočavaju sa iseljavanjem. Čestitam svim hrvatskim poljoprivrednicima na uspjesima u proteklih 10 godina te se veselim razvoju još dinamičnijih i prosperitetnijih ruralnih područja u Hrvatskoj”, istaknula je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Iznimno sam ponosna što je Republika Hrvatska u tom razdoblju zaštitila na EU razini nazive 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda kao oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla. Time se svrstavamo na sedmo mjesto u EU, a u tijeku je još deset  postupaka zaštite naziva hrvatskih prehrambenih proizvoda. Takvo gastronomsko i enološko bogatstvo, zajedno s prirodnim ljepotama, kulturnim nasljeđem i turističkom ponudom, čine Hrvatsku iznimno poželjnom destinacijom za brojne turiste iz cijelog svijeta, a uložit ćemo dodatne napore kako bi veći broj proizvođača prepoznao vrijednost i mogućnost ostvarivanja većih prihoda zbog međunarodne prepoznatljivosti i povjerenja potrošača u proizvode označene zaštićenim oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Potrebno je pozorno nastaviti pratiti stanje na tržištu i voditi računa da se mjere pomoći brzo i pravično usmjere na sve poljoprivrednike kojima je ona potrebna”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u svom je izlaganju istaknuo važnost ekološke proizvodnje te potrebe zaštite tržišta od prekomjerno uvoznih roba iz trećih zemalja. Također, rekao je kako je važno nastaviti s daljnjim ulaganjima u mlade poljoprivrednike i žene, kao važne aktere za razvoj i revitalizaciju ruralnih područja, uz upoznavanje sudionika s projektima na kojima poljoprivredna komora radi. Svoja izlaganja održali su i poljoprivrednici koji su predstavili projekte i uspješne poljoprivredne priče iz Hrvatske.