fbpx
07. studeni 2023.
Lokalne aktivnosti

Konferencija ‘Dan hrvatske obrambene industrije’

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, u svojstvu glavnog govornika, sudjelovao je na konferenciji ‘Dan hrvatske obrambene industrije’, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Na konferenciji sudjelovali su izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš, direktorica nabave NCI Agencije pri NATO-u Jennifer Upton, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović, voditeljica Odjela za offset Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mirna Maravić, načelnica Odjela Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Svjetlana Milišić. Također, na konferenciji su sudjelovali predstavnici globalno prepoznatih tvrtki iz domene obrambene industrije, poput HS Produkta, Šestan-Buscha, KAPKO-a, ALFATEC AI-a, Končan Digital, DOK-ING, Orqe, Ericsson Nikola Tesla. 

Zastupnik Ressler uvodno je istaknuo kako je hrvatska obrambena industrija jedna od hrvatskih globalno najprepoznatljivijih brendova, kao i sektor koji generira zajednički razvoj te niša na kojoj se i dalje može graditi komparativnu konkurentsku prednost. ‘Etabliranje, pozicioniranje nije se dogodilo preko noći, već je riječ o dugogodišnjem organskom razvoju gdje se obrambena industrija razvijala ponekad i neovisno o potpori javnih struktura’, poručio je Ressler

Također, zastupnik Ressler je naglasio kako u europskim okvirima, obrambene politike i obrana dugi niz godina nisu bile u glavnom fokusu političkog odlučivanja te da je obrana isključivo u nacionalnoj nadležnosti, a posljednja tri desetljeća europska obrana patila je od nedovoljnog ulaganja država članica. 

‘U desetljeću prije 2022. europske države članice povećale su svoje obrambene proračune za 20%. S druge strane, drugi globalni akteri poput Rusije i Kine u posljednjem desetljeću utrostručili su odnosno ušesterostručili svoja ulaganja u obranu. I tu dolazimo do brutalne ruske agresije na Ukrajinu koja je nepovratno promijenila europsko shvaćanje vlastite sigurnosti i izmijenila sigurnosnu arhitekturu našeg kontinenta. Teroristički napadi Hamasa na Izrael, bez presedana u opsegu i intenzitetu, pokrenuli su novu spiralu nasilja na Bliskom istoku. I u našem okruženju, u Banjskoj na sjeveru Kosova, dobro organizirane srpske paravojne snage ove jeseni su napale kosovsku policiju i podsjetile na opasnost destabilizacije jugoistoka Europe. I najnaivniji danas shvaćaju da Europa svoju sigurnost više neće moći uzimati zdravo za gotovo’, poručio je zastupnik Ressler, koji je u Europskom parlamentu izvjestitelj Odbora za proračune za EDIRPA-u, Aktu o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave.

U sklopu konferencije održani su brojni paneli na kojima je istaknuta važnost daljnjeg ulaganja u obrambenu industriju te na prilagodbu obrambene industrije modernim vremenima, posebice u okolnostima sve izraženije kibernetičke prijetnje. Također, održana je i revija visokokvalitetnih proizvoda najrespektabilnijih hrvatskih proizvođača namijenjenih vojsci, policiji, civilnoj zaštiti i vatrogascima.